Obiective turistice în Sinaia

Descoperă cele mai frumoase obiective turistice din Sinaia

Cunoscută drept „Perla Carpaților”, Sinaia, este o destinație deosebită, bogată în istorie, cultură și peisaje naturale spectaculoase. De la castelele regale emblematice, până la traseele montane ce străbat Munții Bucegi, orașul oferă atracții pentru toate gusturile. Fie că ești pasionat de arhitectură, cultură sau natură, Sinaia te va cuceri prin diversitatea obiectivelor sale turistice.

Află mai multe despre cele mai importante atracții ale orașului și planifică-ți o vacanță memorabilă în inima Carpaților, unde trecutul regal se îmbină armonios cu frumusețea naturii!

Castelul Peleș

Unul dintre cele mai impresionante castele din Europa, Castelul Peleș este o bijuterie arhitecturală construită în stil neo-renascentist după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.

A fost reședința de vară a regilor României și este renumit pentru interioarele somptuoase și colecțiile sale de artă de mare valoare. Situat într-un cadru natural superb, Peleșul este un obiectiv turistic de neratat pentru oricine vizitează Sinaia.
Acestei construcţii de referintă nu numai pentru Sinaia ci şi pentru România, i s-a pus piatra de temelie in ziua de 22 august 1875.

Locul construcţiei, respectiv suprafata din Valea Peleşului, fusese cumpărat de domnitorul Carol I ( 1866-1881) şi Rege între anii 1881-1914. Până la finalizarea construcţiei Castelului Peleş, în anul 1883, Regele Carol I şi Regina Elisabeta au locuit la Foişor, construcţie terminată mult mai repede. 

Castelul Peleş are circa 170 de încăperi, spre deosebire de Pelişor care are doar 70, Peleşul fiind primul castel electrificat în întregime din Europa.

Castelul Peles

Castelul Pelișor

Aflat în imediata apropiere a Castelului Peleș, Castelul Pelișor este o reședință mai mică, dar la fel de elegantă. Construit la începutul secolului XX, Pelișorul a fost locuit de regele Ferdinand și regina Maria și păstrează încă multe dintre decorațiunile interioare proiectate de regina Maria însăși. Construcţia Castelului Pelişor a fost începută în anul 1889 şi terminat în anul 1903 şi era destinat viitorului Rege Ferdinand şi Reginei Maria.
Mobilierul și decorațiunile interioare, realizate în bună măsură de către Bernhard Ludwig, indică un spațiu rezidențial (hall, cabinete de lucru, capela, "camera de aur"), tributar inovațiilor mișcărilor artistice de la începutul secolului al XX-lea.

Castelul Pelișor deține o valoroasă colecție de artă decorativă aparținând Art-Nouveau-ului, printre care lucrări ale unor artiști ca E. Galle, frații Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner etc. O mențiune specială merită manuscrisul - pergament pictat realizat de Maria și dăruit lui Ferdinand în 1906. Arta plastică poate fi grupată sub genericul "Tinerimea artistică", mișcare patronată de regină, ce reunea artiști români aflați la începutul carieră.
După Revoluţia din Decembrie 1989, castelul Pelişor este integrat în circuitul turistic.

castelul pelisor

Mănăstirea Sinaia

Fondată în 1695, Mănăstirea Sinaia este un loc cu o istorie bogată și spiritualitate profundă. A fost denumită după Muntele Sinai și a servit inițial ca reședință pentru familia regală înainte de construcția Castelului Peleș. Astăzi, mănăstirea este deschisă publicului și adăpostește un muzeu cu o colecție de icoane și manuscrise vechi.
Ctitorul Mânăstirii este Spătarul Mihail Cantacuzino, comandantul armatei din Ţara Românească a secolului XVII. Acesta, însoţit de familia sa a efectuat un pelerinaj la locurile sfinte, Ierusalim, Nazaret, ajungând pană la Muntele Sinai, unde a vizitat o veche manăstire ortodoxa cu hramul Sfanta Caterina, ce data din secolul IV. Întors în ţară şi impresionat de ceea ce a văzut, s-a hotărât să construiască în munţii româneşti o mânăstire care sa poarte acelaşi nume ca şi muntele Sinai, dar într-o variantă romanizată, şi anume Sinaia. Mânăstirea Sinaia este închinată Sfintei Fecioare Maria, iar, ulterior, denumirea de Sinaia s-a extins şi asupra localitaţii. Construcţia mânăstirii a durat 5 ani, din1690 pană in 1695. 
Deteriorată de mai multe ori, aceasta a fost parţial reconstruită, între 1893 şi 1903, şi renovată complet după planurile arhitectului George Mandrea.

Mănăstirea Sinaia

Cazinoul Sinaia

Amplasat în partea nordică a parcului “Dimitrie Ghica”, “Casino”-ul din Sinaia reprezintă şi astăzi unul dintre edificiile simbol ale staţiunii. Impunătoarea clădire a fost construită în timp record, de numai un an (1912-1913), pe locul unde se afla cândva vila Ghica, prima vilă a staţiunii, înălţată de prinţul Dimitrie Ghica

Cazinoul Sinaia este o clădire emblematică, cu o arhitectură impunătoare, inspirată de celebrul cazinou din Monte Carlo. De-a lungul timpului, cazinoul a găzduit evenimente importante și este astăzi un centru cultural unde au loc conferințe, expoziții și alte manifestări artistice.

cazinoul Sinaia

Parcul Dimitrie Ghica

Un loc ideal pentru relaxare, Parcul Dimitrie Ghica a fost amenajat în 1881 și oferă vizitatorilor săi o atmosferă liniștită, cu alei umbroase și vegetație bogată. Aici se află și statuia lui Mihail Kogălniceanu, precum și unele dintre cele mai vechi clădiri din Sinaia, inclusiv Hotelul Caraiman și Cazinoul Sinaia.

Muzeul orașului Sinaia

Resedinta de vara a Alinei Stirbey si a generalului Emanuel Florescu ramane cunoscuta astazi drept cea mai veche cladire civila din orasul Sinaia, ea a luat nastere la doleantele fiicei domnitorului Barbu Bibescu-Stirbey. Castelul Știrbey-Florescu, cea mai veche reședință de vacanță din Sinaia, găzduiește Muzeul Orașului Sinaia, un loc în care poveștile locale și datele istorice se întâlnesc într-un concept de amenajare unic și modern.
 
Castelul Știrbey stă sub semnătura arhitectului olandez Josef Jacob Schieffleers și este alcatuit din 13 săli tematice ce te invită să descoperi tainele orașului.

Sinaia pe care o cunoastem astazi este opera arhitectilor din intreaga Europa ce au reusit sa zideasca un burg German in inima Carpatilor, astfel Sinaia s-a dezvoltat in jurul Manastirii ce poarta numele Muntelui Sfant. Aristocratii sfarsitului de secol XIX si inceputului de secol  XX hotarasc sa isi stabileasca resedinta de vara in orasul ce va purta cu mandrie titlul de Perla Carpatilor pentru mai bine de un veac.

In centrul salii ce prezinta istoria orasului troneaza o macheta ce prezinta in pasteluri micul oras european de la portile orientului.

In salonul de primire al celui mai vechi castel din Sinaia vei descoperi cea mai aristocrata cafenea din toate timpurile. In acorduri muzicale poti scrie o noua fila din povestea ta, proiectand prin oglinda timpului farmecul intalnirilor marilor aristocrati.

Doar aici poti observa cum timpul a inghetat farmecul celei mai feerice perioade si a imbinat cu stil rafinamentul modern cu elementele arhitecturale de stil romantic.

In cafenea vei putea observa cel mai vechi obiect din acest castel si anume o soba din ceramica alba, cu motive desprinde direct din farmecul vietii de poveste pe care printesele si cavalerii o traiau la castel. Povestile prinse in zidurile castelului te vor duce cu gandul la balurile aristocratiei, la inimile furate la ceas de seara si la intalnirile ce decideau destinul intregii tari. Zidurile pot pastra si povestea ta daca alegi sa petreci un eveniment de vis in salile Castelului Stirbey.

 

castelul stirbey sinaia

Telegondola Sinaia și Domeniul Schiabil

Pentru iubitorii de sporturi de iarnă sau drumeții montane, Telegondola Sinaia oferă acces rapid la pârtiile de schi și la traseele de drumeții din Munții Bucegi. De asemenea, poți ajunge la cota 1400 și cota 2000 pentru a te bucura de peisaje spectaculoase și de aerul curat de munte.

Casa Memorială George Enescu

Situată în cartierul Cumpătu, Vila Luminiș, cunoscută și ca Casa Memorială George Enescu, a fost reședința marelui compozitor român. Aici, Enescu a compus o parte din cele mai cunoscute lucrări ale sale. Casa este acum muzeu și păstrează obiecte personale, documente și fotografii legate de viața artistului.

În destinul strălucit al lui George Enescu, oraşul Sinaia şi vila “Luminis” au o semnificaţie aparte. George Enescu şi-a organizat viaţa în aşa fel încat, în perioada dintre concerte, să-şi afle răgazul de a putea scrie, facându-şi un refugiu din vila de la Sinaia. Vila nu a fost construită întamplator la Sinaia, deoarece Enescu a fost legat atât sentimental cât şi profesional de acest oraş, datorită sprijinului reginei Elisabeta, Castelul Peleş fiind pentru el o poartă de lansare în lumea culturală muzicală a momentului. Vila a fost construită între anii 1923 – 1926 de arhitectul Radu Dudescu din banii aduşi de activitatea concertistică a maestrului. Realizată într-un stil autentic românesc şi integrată armonios în ambianţa inspiratoare a munţilor Bucegi, vila “Luminis” avea sa fie atât un loc de inspiraţie pentru o parte semnificativă a creaţiei enesciene, cat şi un loc de recreere, maestrul locuind aici timp de 20 de ani, între 1926 şi 1946.

casa memoriala george enescu sinaia

Gara Sinaia – O Bijuterie Istorică în Inima Carpaților

Gara Sinaia este un important nod feroviar și unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură de gară din România. Inaugurată în 1913, gara este o clădire deosebită, construită în stil neo-românesc, și a servit de-a lungul timpului ca punct de sosire pentru familia regală și elitele vremii. 

Pe lângă rolul său funcțional, gara este și un obiectiv turistic datorită frumuseții sale arhitecturale și atmosferei încărcate de istorie. În incintă se află și Salonul Regal, un spațiu elegant care a fost rezervat exclusiv familiei regale, păstrând până astăzi farmecul și eleganța de odinioară.

Nu mai puţin de trei gări a avut Sinaia pe parcursul istoriei şi, foarte interesant, părţi ale celor trei ansambluri – dacă nu clădirile cu totul – s-au păstrat până în zilele noastre.
Prima clădire de călători a staţiei Sinaia a fost inaugurată în 1879 şi includea, printre altele, un salon de primire pentru (pe-atunci) Principele Carol, salon extins în 1886.
În 1911, aproape întreg ansamblul a fost demolat şi pe locul său s-a ridicat actuala clădire a gării, deschisă călătorilor. Din gara anului 1879 a rămas însă în picioare salonul regal, ca o clădire separată, ce găzduieşte astăzi o colecţie unicat de machete şi însemne feroviare.
În intervalul 1938-1940 are loc un nou moment important în istoria oraşului de munte:s-a construit şi gara regală a lui Carol al II-lea.

Situată la poalele Munților Bucegi, Gara Sinaia este punctul de plecare perfect pentru turiștii care doresc să exploreze orașul și împrejurimile sale montane.

gara regala sinaia

Rezervația Naturală Bucegi

Rezervația Naturală Bucegi este una dintre cele mai spectaculoase și căutate destinații montane din România, întinsă pe o suprafață de aproximativ 32.663 de hectare, situată în masivul Bucegi, parte a Carpaților Meridionali. Aceasta protejează un ecosistem natural divers, cu peisaje unice, o faună și o floră bogată, precum și formațiuni geologice spectaculoase. Datorită frumuseții sale sălbatice și a valorii ecologice deosebite, Rezervația Bucegi este o adevărată comoară naturală ce atrage anual mii de turiști pasionați de drumeții, alpinism și explorarea naturii.

Formațiuni Geologice Celebre – Sfinxul și Babele

Dintre atracțiile emblematice ale rezervației, Sfinxul și Babele se numără printre cele mai cunoscute și fotografiate formațiuni geologice din România. Sfinxul Bucegi, cu aspectul său deosebit care amintește de un chip uman, a stârnit de-a lungul timpului numeroase legende și mituri, fiind considerat de unii un loc cu energii speciale. Babele, stâncile rotunjite de vânt și ploaie, completează acest peisaj misterios și impresionant, făcându-le un punct de atracție esențial pentru turiștii care urcă pe platoul Bucegi.

Cascada Urlătoarea

Un alt loc spectaculos din Rezervația Bucegi este Cascada Urlătoarea, situată în apropierea stațiunii Bușteni. Aceasta oferă o priveliște uimitoare, cu apele sale care cad de la o înălțime de aproximativ 15 metri, creând un spectacol natural de neuitat. Este un loc preferat de turiști pentru drumeții scurte și relaxante, fiind accesibilă pe un traseu ușor.

sfinxul